Auto Import Duitsland – Deze dingen moet je van te voren weten!

Wanneer je op de centen wilt letten, is het aanschaffen van een auto in Duitsland het overwegen waard. Het importeren van een auto uit Duitsland kan duizenden euro’s schelen.

De laatste auto import trends wijzen erop dat er ook dit jaar weer veel Duitse auto’s naar Nederland worden gehaald.

Voordat je je rijk rekent met het importeren uit Duitsland, zijn er een aantal zaken die je van te voren moet weten.

Auto Import Duitsland Tip #1 – Rijd nooit met een Duits kenteken in Nederland

Het klinkt als een uitstekend plan om met je nieuwe auto uit Duitsland van de Duitse autobahn naar de Nederlandse snelweg te rijden. Een Duits kenteken op een Nederlandse snelweg, als Nederland, levert echter een bekeuring op van 380 euro op.

Het Duitse kenteken is legaal zolang je op de Duitse snelweg rijdt, maar is niet geldig in Nederland. Tenzij het een huurauto betreft, zal je als Nederland in Nederland met een Nederlands kenteken moeten rijden.

Zorg er dus voor dat je je Duitse import auto door een Duitser naar Nederland laat rijden, of kies ervoor om het Duitse kenteken direct te vervangen met een tijdelijk Nederlands kenteken. Eenmaal ingeschreven in het register in Nederland kan het kentekenplaat vervangen worden met een permanent kenteken.

Auto Import Duitsland Tip #2 – Online BPM berekeningen vallen te hoog uit

Voordat je een Nederlands kenteken op een Duitse auto kunt zetten, zul je een BPM aangifte moeten indienen. Vandaag de dag is de eigenaar van de auto zelf verantwoordelijk voor deze berekening.

Er zijn veel verschillende auto’s op de markt, waardoor er ook veel verschillende manieren zijn om de BPM te bepalen. Momenteel zijn er zo’n 15 manieren die door de Belastingdienst worden geaccepteerd.

Op het internet zijn zowel gratis BPM calculators (AutoWeek) als betaaldiensten (BPM online, BPM 24) te vinden. Deze calculators maken echter niet gebruik van iedere mogelijkheid om het BPM te berekenen, waardoor de berekening voor jouw auto mogelijk veel te hoog uitvalt.

Vertrouw dus niet blind de eerste BPM berekening maar vraag een second opinion aan.

Auto Import Duitsland Tip #3 – Shop enkel op betrouwbare sites

Dankzij het internet is een Duitse import auto die past bij jouw wensen snel gevonden. Er zijn talloze occasion sites en auto portals waar Duitse particulieren en garages hun auto’s aanbieden.

De anonimiteit en het grote aanbod zorgt er echter ook voor dat minder betrouwbare handelaren hun advertenties kunnen plaatsen.

Zorg er voor dat je enkel zoekt op betrouwbare, gecertificeerde sites. De eisen voor het plaatsen van occasions op deze sites liggen hoog waardoor oplichters worden geweerd.

Auto Import Duitsland Tip #4 – Pas op voor auto’s met ex-schade

Over oplichters gesproken – net als in Nederland zijn er gewiekste handelaren die auto’s met ernstige schade oplappen en de kilometerstand terugdraaien. Het gevolg is dat je betaald voor een jonge occasion zonder mankementen en vervolgens eindigt met een auto die vaker in de garage dan op de parkeerplaats staat.

Je kunt dit dilemma voorkomen door de geschiedenis van de auto na te gaan. Daarnaast kun je ook een technische aankoopkeuring op locatie laten uitvoeren, alvorens je je beurs opentrekt.

Auto Import Duitsland Tip #5 – Neem importkosten mee in de berekening

De voornaamste reden om een auto uit het buitenland te importeren is de prijs. De vraagprijs ligt in Duitsland over het algemeen lager.

Vergeet echter niet dat je ook geld kwijt bent aan het importeren van de auto. Afhankelijk van het type auto kunnen de kosten voor het bemachtigen van een Nederlands kenteken voor jouw importauto flink oplopen.

Door deze kosten van te voren mee te nemen in je berekening kun je zien of het daadwerkelijk waard is u om de auto te importeren.

Enfin, een BMW, Mercedes, Opel, Audi, Volkswagen of Porsche importeren uit Duitsland goedkoop en makkelijk is zeer goed mogelijk wanneer u bovenstaande in het achterhoofd houdt.