BPM besparen – Volg deze tips voordat je je aangifte indient

Eén van de trends van de laatste jaren is het importeren van auto’s. Het aanbod van de Nederlandse automarkt kan de vraag niet bijbenen. Hierdoor stijgen jaarlijks de prijzen waardoor veel kopers uitwijken naar Duitsland of België.

Een auto importeren uit het buitenland kan flink schelen in de portemonnee. Je zult echter rekening moeten houden dat naast de kosten van de auto zelf er ook een aantal andere kosten bij komen. De belangrijkste kostenpost in deze is de BPM, welke wordt afgedragen aan de belasting.

BPM besparen door middel van afschrijven

Aangezien de BPM een grote kostenpost is bij het importeren van een auto, doe je jezelf er goed aan om uit te pluizen hoe je kunt besparen op de BPM.

Het is belangrijk om te weten dat de BPM voor iedere auto verschilt. Het model, jaargang, CO2-uitstoot en andere factoren spelen een rol bij het bepalen van het bedrag dat je overdraagt aan de belasting.

Net als bij andere belastingen bestaat de mogelijkheid om een deel af te schrijven. Wanneer je een occasion aanschaft, kun je een deel van de BPM afschrijven. Je betaalt enkel de rest BPM.

Het is aan te raden om de handelswaarde van de auto in Nederland in plaats van het buitenland aan te houden. De handelswaarde van auto’s in Nederland is over het algemeen lager. Dit betekent dat je een groter deel van de BPM kunt afschrijven.

BPM besparen door formule van een ander jaar te gebruiken

De berekening van de BPM wordt regelmatig aangepast. De formules kunnen dus per jaar verschillen. Het is niet noodzakelijk om de meest recente formule te gebruiken, ook al ligt dit voor de hand.

Dit houdt in dat je een formule kunt gebruiken voor het berekenen van de BPM welke gunstiger is. Je kunt echter niet zomaar een jaartal uitkiezen. De regel omtrent de historische bruto BPM is dat een berekeningswijze wordt toegepast welke geldig is vanaf de eerste toelating in het buitenland tot de huidige datum.

BPM besparen door een auto met minimaal 3000 km’s aan te schaffen

Jonge occasions, auto’s met een lage kilometerstand en een geschiedenis zonder problemen, zijn zeer gewild. De waarde van een auto neemt immers in het eerste jaar het meest af. Dit eerste jaar heeft echter weinig invloed op de kwaliteit van de auto.

De belastingdienst hanteert een andere definitie voor nieuw. Een occasion waar minder dan 3000 kilometer op de teller staat, of minder dan drie maanden oud is, wordt gezien als een nieuwe auto. Dit houdt in dat je de volle pond betaalt bij het indienen van de BPM.

BPM besparen door het zelf te berekenen

De BPM dat je betaalt hangt af van een hoop factoren. Daarom is de wijze om de BPM te berekenen voor geen enkele auto identiek.

Dit maakt het berekenen van de BPM op het eerste gezicht lastig. Het klinkt dan ook aantrekkelijk om gebruik te maken van één van de vele calculators die op het internet te vinden te zijn.

Het nadeel van deze calculators is dat zij slechts één of twee manieren voor het berekenen van de BPM toepassen. Het is goed mogelijk dat een andere manier om de BPM te berekenen voor jouw situatie gunstiger is.

De conclusie is dat de online calculators vaak de BPM te hoog inschatten. De belastingdienst legt de verantwoordelijkheid van de berekening neer bij de (nieuw) eigenaar van de auto. Schiet jezelf niet in de goed en zorg ervoor dat je de BPM op de meest gunstige manier berekent.