De waarde van een auto bepalen

Nieuw, tweedehands of sloop, elke auto heeft een bepaalde waarde en in heel wat gevallen is het belangrijk om te weten wat deze waarde is. Makkelijk is dat niet, omdat je aan een aantal factoren moet denken, voor je een bedrag kan vaststellen. Hoe de autowaarde bepalen en wannneer dit van belang is, vertellen we hier.

Hoe bepaal je de waarde van een auto?

Met de waarde bedoelen we de dagwaarde van een auto, wat de auto op dat moment waard is oftewel wat het je zou kosten om een soortgelijke auto te kopen. Zoals eerder gezegd, moet je bij het bepalen van de waarde rekening houden met een aantal factoren. Dit zijn onder andere het bouwjaar, de kilometerstand, hoe goed de auto onderhouden is, welke accessoires er allemaal nog aanwezig zijn, enz.

Zoals je waarschijnlijk al gemerkt moet hebben, is het niet makkelijk om de dagwaarde van je auto zelf vast te stellen. Gelukkig zijn er wel hulpmiddelen. Je kan een deskundige taxateur inhuren, online tools raadplegen of middels een kentekencheck nagaan wat je auto waard is. Allemaal redelijk betrouwbare manieren om de dagwaarde te bepalen.

Wanneer is de dagwaarde nodig?

In heel wat situaties is het nuttig om de dagwaarde van een auto te kennen. De meest belangrijkste zijn bij de koop of verkoop van een auto en wanneer de auto schade heeft opgelopen, bijvoorbeeld bij een aanrijding. Bij de koop of verkoop moet je deze waarde kennen zodat je niet teveel vraagt en ook niet te weinig betaald krijgt. Bij een aanrijding is de dagwaarde nodig om te kunnen bepalen, hoe groot de vergoeding is die je moet krijgen, als je natuurlijk verzekerd bent.

Tot slot

Het is dus erg belangrijk dat je weet wat een auto waard is, zodat je altijd een voordelige deal kan sluiten, of dat nu gaat om een koop/verkoop of bij schade.